Ανατριχιαστικό: Η ανάρτηση του στρατιωτικού για την σφαγή του Μy Lai

Μπροστά σε μια απίστευτη φρίκη η Κύπρος μετά και τη ανάσυρση δεύτερου πτώματος από το φρεάτιο στο Μιτσερό την ώρα που η σορός της 6χρονης Sierra παραμένει άφαντη.

Το πιο τρομακτικό είναι ότι επί του παρόντος κανείς δε μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μέσα στο φρεάτιο να υπάρχουν και άλλα πτώματα και γι’ αυτό το λόγο η Αστυνομία δεν πρόκειται να σταματήσει τις έρευνες. Πάντως την ώρα που η κοινωνία παρακολουθεί αποσβολωμένη τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση, αίσθηση προκαλούν τα όσα είχε αναρτήσει το τελευταίο διάστημα στο προφίλ του στο Facebook.

Πέρα από τις διάφορες φωτογραφίες από τοποθεσίες που σχετίζονται με την περιοχή του Μιτσερού ο 35χρονος που τελεί υπό κράτηση για το φρικτό έγκλημα στις 16 Μαρτίου είχε κάνει την πιο κάτω ανάρτηση που παραπέμπει στη σφαγή του Μι Λάι.


Η Σφαγή του Μι Λάι (Mỹ Lai) ήταν η μαζική δολοφονία αμάχων πολιτών, ο αριθμός των οποίων κυμαίνεται από 347 έως 504, στο χωριό Μι Λάι του Νοτίου Βιετνάμ, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, στις 16 Μαρτίου 1968. Τις δολοφονίες διέπραξαν Αμερικανοί στρατιώτες του 3ου λόχου του 1ου τάγματος, το οποίο ανήκε στο 20ό Σύνταγμα Πεζικού, της 11ης ταξιαρχίας της Μεραρχίας “Americal”. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν γυναίκες, παιδιά, βρέφη και ηλικιωμένοι. Μερικά από τα πτώματα, όπως φάνηκε αργότερα είχαν ακρωτηριαστεί και, σύμφωνα με ισχυρισμούς, πολλές γυναίκες βιάστηκαν πριν τις δολοφονίες. Ενώ αρχικά απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 26 Αμερικανούς στρατιώτες για τις πράξεις τους στο Μι Λάι, μόνο ο ανθυπολοχαγός Γουίλιαμ Κάλεϋ (William Calley), ένας διμοιρίτης του τρίτου λόχου, καταδικάστηκε. Ενώ κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία 22 χωρικών και του απαγγέλθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης, στη συνέχεια εξέτισε μόνο τρεισήμισι χρόνια κατ’ οίκον περιορισμό.

Η σφαγή έλαβε χώρα στους οικισμούς Μι Λάι (Mỹ Lai) και Μι Κε (My Khe) που ανήκαν στο χωριό Σον Μι (Sơn Mỹ). Στο σύγχρονο Βιετνάμ τα γεγονότα ονομάζονται Σφαγή του Σον Μι (thảm sát Sơn Mỹ). Η κωδική ονομασία των Αμερικανών για το “οχυρό των Βιετκόνγκ” (sic) ήταν “Πίνκβιλ”.

Το περιστατικό προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή όταν έγινε δημόσια γνωστό το 1969. Η σφαγή επίσης ενδυνάμωσε τις εγχώριες αντιδράσεις στις Η.Π.Α. για τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο του Βιετνάμ. Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες οι οποίοι προσπάθησαν να σταματήσουν τη σφαγή και να προστατέψουν τους τραυματισμένους αρχικά καταγγέλθηκαν από αρκετούς Αμερικανούς Γερουσιαστές ως προδότες, σε μια προσπάθεια να συγκαλυφθεί η σφαγή. Έγιναν παραλήπτες επιστολών εμφορούμενων από μίσος και απειλών για τη ζωή τους, ενώ βρήκαν ακρωτηριασμένα ζώα στην αυλή τους. Αργότερα, οι τρεις επαινέθηκαν ευρύτατα και τιμήθηκαν από τον αμερικανικό στρατό για τις ηρωικές πράξεις τους.

 

Πηγή:Cyprus Times