Ο διακεκριμένος παραγωγός ταινιών Timur Bekmambetov βάζει την Κύπρο στον χάρτη από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου

Ο Timur Bekmambetov, ένας από τους πιο αγαπητούς σκηνοθέτες και παραγωγούς του Χόλυγουντ και της γενιάς του, ο οποίος έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια της κινηματογραφικής βιομηχανίας (μεταξύ άλλων: Angelina Jolie, Morgan Freeman, Milla Jovovich κ.ά.), πρόσφατα έδωσε στη χώρα μας ένα λόγο να νιώθει περήφανη.

Η τελευταία του ταινία,  “Profile, που βασικά γυρίστηκε στην Κύπρο και στο Λονδίνο, επελέγη πρόσφατα για το ιδιαίτερα ξεχωριστό Τμήμα ‘’Panorama’’ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Η ερωτική σχέση του Timur με την Κύπρο χρονολογείται από το 2008, όταν αποφάσισε να ιδρύσει την Bazelevs Entertainment Limited, μία εταιρεία παραγωγής με έδρα την Κύπρο με όραμα να συνδράμει στο λανσάρισμά της  χώρας στη διεθνή αγορά ως αξιόπιστος προορισμός παραγωγής ταινιών.

Ιδρυθείσα το 1994, με γραφεία στην Μόσχα, το Los Angeles και την Λευκωσία, η εταιρεία Bazelevs Group (από την λέξη ”βασιλεύς”) είναι μία από τις ηγέτιδες εταιρείες παραγωγής, διανομής, μάρκετινγκ και διαφήμισης ταινιών στην Ρωσία, με βραβευθέντα projects και αξιοσημείωτες διεθνείς επιτυχίες.

Το  “Profile” παρουσιάστηκε στο Τμήμα ‘’Panorama’’ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, στις 17 Φεβρουαρίου 2018. Το ‘’Panorama’’ του Φεστιβάλ Βερολίνου επιλέγει προσεκτικά και παρουσιάζει δουλειές που ξεχωρίζουν για το καλλιτεχνικό όραμα του σκηνοθέτη, την καινοτομία του και την εκ μέρους του επιδίωξη του ασυνήθιστου. Αυτά τα στοιχεία χαρακτηρίζουν πρωτοποριακά εγχειρήματα που δίνουν ώθηση σε αναδυόμενες τάσεις της κινηματογραφικής δημιουργίας.

To  “Profile” αποτελεί όντως μία πρωτοποριακή δουλειά καθώς, αξιοποιούμενης της τεχνολογίας Screenlife“, μίας καινοτόμου κινηματογραφικής αφηγηματικής γλώσσας που αναπτύχθηκε από την Bezelevs, η δράση της ταινίας εκτυλίσσεται εξ ολοκλήρου σε οθόνες υπολογιστή.

«Τα τελευταία 15 χρόνια το ανθρώπινο δράμα έχει μετατοπιστεί στο πεδίο των ψηφιακών διεπαφών. Από το video chatting και την ανταλλαγή μηνυμάτων μέχρι το sexting, ο τρόποι των ανθρώπων να ζουν και να αγαπούν έχουν γίνει αδιαχώριστοι από τις κάθε είδους οθόνες- υπολογιστές, τηλέφωνα, tablets. Και αν υπάρχει μία ελπίδα οι ιστορίες μας να παραμείνουν αληθινές, πρέπει και αυτές να προχωρήσουν. Σε αυτό πιστεύω και γι’ αυτό η εταιρεία μου άρχισε να παράγει ταινίες τεχνολογίας ‘’Screenlife’’, στις οποίες όλη η δράση εκτυλίσσεται στην οθόνη του υπολογιστή του βασικού χαρακτήρα.»,αναφέρει ο  Timur Bekmambetov.

Το “Profile” είναι ένα αντισυμβατικό δράμα για μία γυναίκα που προσποιείται ότι είναι μια ριζοσπαστικοποιημένη μουσουλμάνα. Ενώ ερευνά τις διαδικτυακές τεχνικές που εφαρμόζει ο ISIS με σκοπό την στρατολόγηση νέων Ευρωπαίων γυναικών στη Συρία ως συζύγων τζιχαντιστών, η Amy Whittaker, μία ανεξάρτητη δημοσιογράφος από το Λονδίνο, δημιουργεί στο Facebook ένα ψευδές προφίλ μίας προσήλυτης ριζοσπαστικοποιημένης μουσουλμάνας. Όταν ένας επαγγελματίας στρατολόγος του ISIS επικοινωνεί με τον διαδικτυακό της χαρακτήρα, η Amy θα έχει την μοναδική ευκαιρία να ζήσει την διαδικασία από πρώτο χέρι αφού εκείνος αρχίζει να την παρακολουθεί. Αλλά, μετά από κάθε κλήση στο Skype, η Amy θέτει τον εαυτό της σε σοβαρό κίνδυνο καθώς τα όρια μεταξύ του πραγματικού της χαρακτήρα και του διαδικτυακού της προφίλ γίνονται δυσδιάκριτα.

Βασισμένη στα best seller απομνημονεύματα της Γαλλίδας δημοσιογράφου Anna Erelle, ‘’Στο σώμα ενός τζιχαντιστή’’ (“In the Skin of the Jihadist”), η δράση της ταινίας εκτυλίσσεται εξ ολοκλήρου εντός των ορίων της οθόνης του υπολογιστή της Amy, μέσα από το Skype, το Facebook και άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η ταινία γυρίστηκε στο Λονδίνο και την Κύπρο που αποδείχθηκε ιδανική τοποθεσία για τα γυρίσματα.

«Αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε τους ηθοποιούς μας σε δύο διαφορετικές χώρες, σε μεγάλη απόσταση η μία από την άλλη ώστε να προσδώσουμε στην διαδικασία της μεταξύ τους επικοινωνίας μία αληθινή αίσθηση, ακριβώς αυτή που θα βίωναν και οι χαρακτήρες που υποδύονται: συνομιλώντας στο Skype, αντιμετωπίζοντας προβλήματα στον ήχο και στην εικόνα. Αφήσαμε την Valene στο Λονδίνο και στείλαμε τον Shazad στην Κύπρο, όπου είχε εγκατασταθεί ένα από τα γραφεία παραγωγής της Bazelevs. O καιρός και η ‘’όψη’’ της Κύπρου ήταν απλά τέλεια για τις λήψεις και η τοπική ομάδα βοήθησε να οργανώσουμε την καινοτόμα διαδικασία γυρίσματος. Ελπίζω να συνεχίσω να δημιουργώ ταινίες στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων παραγωγών. Έχω κατά νου ένα project που νομίζω ότι θα ταίριαζε απόλυτα με την Κύπρο», αναφέρει επίσης ο Timur Bekmambetov.

at the ‘Profile’ press conference during the 68th Berlinale International Film Festival Berlin at Grand Hyatt Hotel on February 17, 2018 in Berlin, Germany.

SHARE: