Τι κρύβεται πίσω από την έλλειψη όρεξης για σεξ και πώς αντιμετωπίζεται

Οι ειδικοί απαντούν και δίνουν λύσεις

Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, οι συνεχόμενες αλλαγές και οι πολλαπλές υποχρεώσεις και απαιτήσεις της καθημερινότητας δημιουργούν, πολλές φορές, ένα περιβάλλον όπου το άγχος, η άσχημη ψυχολογική κατάσταση και η σωματική εξάντληση διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις ζωές των περισσοτέρων από εμάς.

Έχετε χάσει την όρεξη σας για σεξουαλική επαφή και αισθάνεστε άσχημα γι αυτό; Βιώνετε μία

κατάσταση καθημερινής σεξουαλικής απόρριψης από το/τη σύντροφο σας και αυτό σας οδηγεί

ακόμα και στη σκέψη του χωρισμού;

Πριν προλάβετε να δώσετε απαντήσεις διαβάστε παρακάτω τι προτείνουν οι ειδικοί σ’αυτούς που βιώνουν δυσκολίες στη σεξουαλική τους ζωή με το/τη σύντροφο του/της.

 

  1. Να είστε ειλικρινείς για τις ανάγκες σας

Να μην απομονώνετε το/τη σύντροφό σας από αυτό που νιώθετε. Το πρώτο βήμα που θα πρέπει

να κάνετε για να βελτιώσει τη σεξουαλική ζωή σας είναι να του/της πείτε, ότι επιθυμείτε να είναι πιο φιλικός/η και πιο προσιτός/ή, δηλώνει ο Keeley Rankin, σεξολόγος από το Σαν Φρανσίσκο, της Καλιφόρνια. Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δείτε πώς αντιδρά» και συμπληρώνει «ακούστε τι έχει να σας πει, τι αισθάνεται και τι θέλει να σας πει. Ποτέ δεν ξέρετε, μπορεί να θέλει περισσότερη επαφή».

 

  1. Συζητήστε για τα πράγματα που καθιστούν το σεξ εφικτό αλλά και για τα εμπόδια που υπάρχουν

Αν δε ρωτήσετε, δεν υπάρχει τρόπος να μάθετε γιατί ο σύντροφός σας δεν ενδιαφέρεται για το

σεξ. Ίσως απλά να έχει εξαντληθεί από το πολύ άγχος που είχε μέχρι να τελειώσει η μέρα του στη δουλειά. Ή μπορεί να αντιμετωπίζει κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία (πρόωρη εκσπερμάτιση, στυτική δυσλειτουργία ή έλλειψη κολπικής λίπανσης, για παράδειγμα). Τα παραπάνω είναι λογικό να της/του προκαλούν κάποια ανησυχία σχετικά με το σεξ. «Θα πρέπει να εξετάσετε τη ζωή, τα συναισθηματικά και τα σωματικά εμπόδια που μπορούν να επηρεάσουν το σεξ και τη μείωση της σεξουαλικής λίμπιντο», δηλώνει χαρακτιριστικά η Elizabeth McGrath, σεξολόγος και εκπαιδευτικός που εργάζεται στο Bay Area. «Εάν ο σύντροφός σας είναι υπεύθυνος για άλλους όλη την ημέρα, για παράδειγμα, μπορεί να μην αισθάνεται έτοιμος/η για σεξ μέχρι να έρθει μια στιγμή για τον εαυτό του που θα αισθανθεί αποσυμπίεση».

 

  1. Δοκιμάστε την αποπλάνηση, όχι την κριτική ή την πίεση

Η αναντιστοιχία στην σεξουαλική όρεξη συχνά δημιουργεί έναν κύκλο όπου ο σύντροφος με

την υψηλότερη σεξουαλική ορμή παραπονιέται, συγκρίνει ή επικρίνει το έτερον ήμισυ και τελικά καταλήγουν στο σεξ από υποχρέωση. Αντί να πιέζετε «δείτε αν μπορείτε να βρείτε τι τους ‘’ανάβει’’ περισσότερο και προσπαθήστε να τον/την αποπλανήσετε», δήλωνει η Danielle Harel, σεξολολόγος και συγγραφέας. «Προσπαθήστε να λέτε (και πραγματικά να το εννοείται), ‘’Δεν υπάρχει πρόβήμα, αν δεν κάνουμε σεξ απόψε, αλλά είσαι πρόθυμος/η να δεις αν μπορώ να σ’ ερεθίσω;’’» και προσθέτει: «Ακριβώς επειδή έχετε ξεκινήσει, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τελειώσετε κιόλας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει αυτή τη συμφωνία με το/τη σύντροφό σας».

 

  1. Δείτε αν ο σύντροφός σας είναι πρόθυμος/η να «παίξει» μαζί σας

Η σεξουαλική επανασύνδεση πρέπει να περιλαμβάνει σταθερά και μετρημένα βήματα. Εάν ο/η

σύντροφός σας είναι πρόθυμος να έχει ακόμα και μία απλή επαφή, να είστε ανοιχτός σ’ αυτό,

δήλωσε η Celeste Hirschman, σεξολόγος και συγγραφέας. «Πολλές φορές, όταν οι άνθρωποι ζητούν σεξ, πολλά από αυτά που θέλουν είναι απλά μία ενθουσιώδη, τρυφερή επαφή», δηλώνει η Hirschman. «Απλά θυμηθείτε: Και οι δύο και πρέπει να είστε ενθουσιασμένοι μ’ αυτό, δεν θα είναι πλήρες αν ο σύντροφός σας, κάνει σεξ χωρίς να είναι παρών ή χωρίς να απολαμβάνει την εμπειρία».

 

  1. Ζητήστε εξωτερική βοήθεια

Αντί να ρίξετε το βάρος σ’ αυτό που λείπει στη σχέση, εξετάστε το δεσμό και την έλξη που

εξακολουθεί να υπάρχει και επενδύστε σ’ αυτό, αναφέρει η McGrath. «Εξερευνήστε τα εργαστήρια, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και την σεξουαλική θεραπεία που μπορεί να επεκτείνει τους σεξουαλικούς σας ορίζοντες», αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια και συμπληρώνει «κοιτάξτε τι είναι δυνατό και συνεχίστε να μιλάτε για το τι άλλο μπορείτε να κάνετε μαζί σαν ομάδα». Protothema.gr

SHARE: